KUZU EFFECT ANALYSIS

Kuzu Effect is a project situated next to Turan Güneş Bulvarı which is a very important and old streets of Ankara, it can be considered as one of the spines of Ankara. It is very crowded even though it is a wide road. Next to the construction site of Kuzu Effects there is one hospital, two shopping malls and a lot of residential blocks. So, the infrastructures aren’t even enough now to the traffic problem. They are expanding the road but it won’t be enough after Kuzu Effect will be finished.

The design of Kuzu Effect also offers the design of life of its residents. There is shopping mall-like spaces down below and housing units with variable options (1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+1, 6+1 (!?)). This is a formation of “gated community”, which refers to a specific part of society. People with high income are going to buy and live in these houses so, the project abolishes the heterogeneity of the society and the word “neighborhood”.

The high-rise of the building also creates some problems of air ventilation, the destruction of the city silhouette, creation of huge shadow on the facade of the surrounding building etc.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: